Anton van der Kolk werd op 3 mei 1953 geboren in Utrecht, op een bovenhuis aan de Oudwijkerdwarsstraat.
Vijf jaar later verhuisde het gezin, vader, moeder, vijf kinderen, naar Bunnik, dat indertijd een landelijk dorp was met boerderijen en boomgaarden.
Ze gingen wonen in een eeuwenoud huis in het centrum van het dorp, dat later model zou staan voor het boek Het huis van oma (Van Goor, 2005).

Anton van der Kolk komt uit een katholiek gezin. Na de lagere school had hij een moeizame middelbareschooltijd, onder meer op een strenge fraterschool, waar hij voorgoed afstand nam van het katholieke geloof.
Hij volgde een studie aan de Rijks Pedagogische Academie in Amersfoort. Hij voltooide de opleiding niet. Hij ging werken als journalist bij het Utrechts Nieuwsblad, eerst in de regionale verslaggeving, later in de kunstjournalistiek. Hij interviewde schrijvers, schreef boekbesprekingen en de laatste jaren als journalist schreef hij over wereldmuziek.

Tijdens zijn periode bij de krant begon hij ook met het schrijven van verhalen, die werden gepubliceerd in tijdschriften als Taptoe en Ezelsoor.
Een keerpunt in zijn leven werd een reis naar Costa Rica in Midden-Amerika. Je kunt daar meer over lezen in het hoofdstuk Boeken over Costa Rica.
Na die reis schreef hij zijn eerste kinderboek Een pelikaan op straat. Dit boek gaat over Marita, een meisje dat samen met haar moeder van het Herteneiland in Costa Rica naar Nederland verhuist. Het debuut werd meteen bekroond met de Jenny Smelik-Ibbyprijs.
Hij schreef drie boeken over Marita: na Een pelikaan op straat verschenen De dikke danseres en Een beetje Indiaan. De drie boeken werden in 2003 gebundeld in De grote reis van Marita.

In 1996 ging hij ook schrijven voor uitgeverij Zwijsen. Het eerste boek dat daar verscheen was Met de tram naar Afrika, onlangs voor de vijfde keer herdrukt.

Voor de schrijver zijn persoonlijke belevenissen vaak het uitgangspunt voor het schrijven van een boek. Zo werd de wijk Lombok in Utrecht, waar hij al ruim 25 jaar woont, het decor voor zijn eerste jeugdboek Amira, prinses van Marokko (Van Goor, 1996). Daarin wordt een Nederlandse jongen verliefd op een Marokkaans meisje, een liefde die hem naar Marokko voert als hij tijdens een vakantie naar haar op zoek gaat. Voor dit boek maakte Anton een reis door Marokko, de reiservaringen verwerkte hij in het verhaal.
Een ander jeugdboek Brieven aan de rattenhemel speelt zich af in Zuid-Amerika en vertelt het verhaal van ‘straatrat’ Gabi, die na de moord op zijn vriend Ricardo op zoek gaat naar diens familie. Zijn jeugdboek Nacht (Van Goor, 2003) werd genomineerd voor de Vlaamse Kleine Cervantes-jeugdliteratuurprijs.

Anton van der Kolk schreef zo’n dertig kinder- en jeugdboeken. Hij schreef ook verhalen voor de taalmethodes Zin in Taal en Ondersteboven van lezen van uitgeverij Zwijsen.
Anton van der Kolk is getrouwd met Yorleni en heeft twee dochters: Andrea en Karina.

 
© de ontwerpster