In de serie Leesleeuw is verschenen Op zoek naar de quetzal, een zoektocht naar een van de mooiste en zeldzaamste vogels van Midden-Amerika

 
Poes is boos, een samenleesboekje met tekeningen van Els van Egeraat.

 
De jeugdboeken Amira, prinses van Marokko, Brieven aan de rattenhemel, Nacht en Het moet over liefde gaan zijn opnieuw uitgegeven als e-book. Ook Het huis van oma is nu verkrijgbaar als e-book.

 
Het Struispaard vertelt over Bibi, haar vader en haar vriendje Simmie. Een heerlijk, speels en warm aanbevolen voorleesboek voor kleuters. Vanaf ca. 4 jaar, aldus Monique Luijben van Biblion. Pluizer geeft het boek drie sterren: Het zijn stuk voor stuk vrolijke, ontroerende of spannende belevenissen waarin kinderen zich kunnen inleven. Het is een ideaal voorleesboek voor kleuters vanaf vijf jaar.

 
Waar is Leila? vertelt het verhaal van een 13-jarig meisje dat van huis wegloopt en geholpen wordt door Jonas, een jongen uit haar klas. Hij bedenkt voor haar een schuilplek, maar hoe houdt hij die geheim? Het boek is geïllustreerd door Walter Donker en wordt uitgegeven door uitgeverij Van Tricht.

 
In 2010 zijn drie boeken van Anton herdrukt in de serie Leesleeuw van uitgeverij Zwijsen. De Watertijger verschijnt voor het eerst als Leesleeuw. Verdwaald in de bios en Luchtkussen waren al eerder in de serie verkrijgbaar.

 
Na Prauw! Prah! Proi! is de Kattenkrant het tweede boek over de katten Pluis en Charlie en hun vriendje Alex. Het boek is geïllustreerd door Marja Meijer.

 
In de serie Leesleeuw is verschenen Het kerstvarken en de krokodil. Het verhaal speelt zich af op een eiland in Costa Rica, waar elke jaar een varken wordt vetgemest om het te verwerken in tamales, een traditioneel kerstgerecht. Maar kort voor kerst is het varken plotseling verdwenen. De tekeningen bij het verhaal zijn gemaakt door Harmen van Straaten.

 
Anton van der Kolk leest, zoals veel andere kinderboekenschrijvers, regelmatig voor op scholen en in bibliotheken. Dit jaar was hij onder meer te gast bij de Heuvelschool in Borculo. Een fotoreportage is te zien op de site van de school:
www.mijnalbum.nl/Album=CV8QQ7YF

 
Uitgeverij Zwijsen geeft een serie boeken uit die speciaal bestemd zijn voor dyslectische kinderen. Voor een nieuwe serie heeft Anton van der Kolk het boek Een schat van een dief geschreven. Bij de boeken wordt een audio-cd geleverd die kinderen helpt bij het lezen van het verhaal. Op deze cd staat onder andere het eerste hoofdstuk van het boek. Het hele boek is inmiddels ook als luisterboek uitgegeven. Hiernaast een van de tekeningen uit het boek van Marijke van Veldhoven.

 
De derde druk van De zon koopt een hoed is onlangs verschenen. Het boek is geïllustreerd door Els van Egeraat en uitgebracht door uitgeverij Zwijsen.

 
De jeugdroman Het moet over liefde gaan is lovend ontvangen. Ruud Kraaijeveld schreef in Levende Talen Magazine: Met Het moet over liefde gaan heeft Van der Kolk opnieuw een prachtig verhaal geschreven dat veel jongeren kan aanspreken. Het verhaal leest vlot, is direct en toegankelijk, bevat de nodige humor en de gebeurtenissen zijn pakkend en verrassend. Bij dit alles hanteert Van der Kolk een taal die zeer zorgvuldig en helder als glas is. Er staan juweeltjes van zinnen in die je aan het denken zetten en je lang bijblijven. Het AD/Utrechts Nieuwsblad schreef: Het moet over liefde gaan is een enerverende roman geworden voor jongeren vanaf een jaar of veertien, waarin de relatie tussen docent en pupil wordt beschreven in alle zwarte, witte en grijstinten. Paul van Aelst van het Vlaamse Vrijzinnig Humanisme: Van der Kolk pakt het verhaal op een heel originele manier aan. Door Ingemar als schrijver op te voeren slaagt hij erin een verhaal binnen het verhaal te brengen. De verschillende personages worden slechts rudimentair geschetst. Toch kan de lezer op die manier zijn eigen fantasie en die van Ingemar blijven volgen. Het geeft ons veel stof tot nadenken zonder oplossingen te suggereren. Een boeiend verhaal op een eigenzinnige manier gebracht. Jongeren kunnen hieraan hun problemen toetsen. Vanaf 14 jaar zullen zij er hun voordeel mee doen. Pluizuit schreef: Doorheen het verhaal proef je ook een humoristische ondertoon die al het realisme draaglijk maakt. De vlotte stijl zorgt voor een toegankelijke en aantrekkelijke jongerenroman.

 
De Costaricaanse krant La República heeft een interview met Anton gepubliceerd over zijn boeken die met Costa Rica te maken hebben. In het interview vertelt hij over zijn band met dit Middenamerikaanse land. Het interview werd afgenomen toen de schrijver afgelopen zomer met zijn gezin in Costa Rica was.

 
Voor de serie Zonnetjes van uitgeverij Zwijsen heeft Anton van der Kolk twee boekjes geschreven: De schat van opa en Het mooiste boek. De boeken hebben kleurentekeningen. De schat van opa werd geïllustreerd door Harmen van Straaten en Het mooiste boek door Hélène Jorna.

 
De derde druk van Het huis van oma is verschenen. Het boek gaat over de elfjarige Maloe. Haar oma is dood. En nu moet het huis van oma helemaal leeg, want het wordt verkocht. Samen met haar vader gaat Maloe vaak naar het huis en dan komen de herinneringen aan oma weer naar boven.

 
Op 22 & 23 april 2006 vormde het kunstwerk 'T' Huis, tijdens het vijfde Lombokunstweekend in de Utrechtse wijk Lombok, het podium voor dans, zang, theater en muziek van groepen uit Lombok. Anton van der Kolk las voor uit zijn boek De watertijger met live schilderen door Amerentske en Marijke Nielen bij het verhaal.
www.lombokunst.nl/thuis/t/index.htm

 


De vierde druk van 'De dag dat er niets bijzonders gebeurde' is onlangs verschenen. Het boek, dat is geïllustreerd door Harmen van Straaten, kreeg een speciale vermelding in de lijst van White Ravens met de volgende omschrijving: The day that nothing special happened: In the reflection of a window Bas sees that the light is different today. This must be a sign giving promise of exciting events on a day on which nothing special was going to happen! And truly, Bas goes on an adventure with a friend. It's a voyage of discoveries that leads to new insights and a solid friendship. A simple, well set up story that explores the different meanings and understandings of the word »special«. The linguistic level has been adapted to beginning readership. The principal characters really come to life and will be very recognisable to the young reader. The illustrations complement the story, giving it an extra dimension. (7+)

 
De stichting Varkens in Nood heeft een bundel uitgeven met verhalen over varkens, geschreven door Nederlandse auteurs. Daarin staat ook een verhaal van Anton: Het kerstvarken en de krokodil. De bundel is voor vijf euro te bestellen via de site van de stichting:
www.varkensinnood.nl

 
Anton van der Kolk heeft op uitnodiging van de stichting NANA deelgenomen aan het kinderboekenfestival te Paramaribo van 12 tot 18 maart 2006, samen met de schrijver/tekenaar Wim Hofman en de danspedagogen Heleen Volman en Grace Bellel van dansgroep RAZ uit Tilburg. Op een groot festivalterrein met tientallen stands voerden de twee schrijvers samen een voorstelling op met verhalen, liedjes, tekeningen en voordrachten. 'Een bijzondere belevenis,' aldus Anton.

 
In de serie Leesleeuw van uitgeverij Zwijsen is in april 2006 het boek Het afspraakje verschenen met tekeningen van Juliette de Wit.

 
In de wijk Lombok in Utrecht, waar Anton van der Kolk woont, is een openluchtexpositie van kunstenaars. De kunstwerken zijn opgehangen op hekken rondom twee braakliggende terreinen op de Kop van Lombok.
Ook een tekst uit ‘Het huis van oma’ is er in dichtvorm geplaatst. Voor meer informatie over dit project kun je kijken bij
www.lombokunst.nl/

 
© de ontwerpster